BO BEKVÄMT OCH VACKERT I
NATURSKÖNA OMGIVNINGAR

Ingareds Höjd är den högst belägna delen av det nya området Ingareds Ängar. Här byggs totalt omkring 150 nya bostäder i form av radhus, kedjehus, villor och mindre flerbostadshus. I området finns en ny  stor lekplats och en trevlig grillplats. Det är lätt att ta sig rakt ut i naturen eller ner till sjön Sävelången med dess fina badplatser. 

Parkvillorna ligger skyddade längst in i kvarteret med utblick över landskapet och upp mot den vackra lövskogen. Husen ligger längs Kulltorpsgatan, utan genomfart, och det är lätt att parkera bilen utanför huset. Genom området går den gamla kyrkvägen som förbinder Ingared med Norsesund och Hemsjö kyrkby. Den är sedan länge ett väl etablerat och vackert gång- och cykelstråk. 

I Ingared är det nära till allt. Det är lätt att bo här med barn då det ligger både en förskola och en skola upp till årskurs 6 i området. I samhället finns också motionsstigar, tennis- och fotbollsplaner och även en uppskattad skateboardramp med mera. Hemsjö IF är ortens stora idrottsförening med bland annat fotboll, bandy och gymnastik/boule på programmet. 

Ingared är ett levande samhälle med affär, vårdcentral, äldreboende och bibliotek. Strax intill samhället ligger även Hemsjös vackra kyrka. Vill du åka till Alingsås, Lerum eller Göteborg finns goda kommunikationer med buss, tåg och bil.

I INGARED ÄR DET NÄRA TILL ALLT

Ingared ligger vid sjön Sävelången med sina fina badplatser och är det samhälle i Alingsås kommun som ligger närmast Lerum och Göteborg. Till förskolan, skolan och badplatsen tar man sig längs skyddade gång- och cykelvägar över ängarna och mellan husen. 

Kommunikationerna är goda. Buss går till Stampen, tåget från Norsesund tar ca 30 minuter till Göteborg och med bil når man storstan på 20 minuter. Busshållplatsen finns precis utanför knuten och till Norsesunds tågstation tar det inte mer än några minuter. Med bil tar du dig snabbt ut på E20.

LIVSKVALITET HAR VARIT LEDSTJÄRNAN FÖR PARKVILLORNA

Min tanke med Parkvillorna är att de ska kännas som gedigna klassiska hus med vackra gavlar, fina proportioner och många fönster och inte minst traditionella skorstenar på taken. 

Husen tar sin utgångspunkt i Alingsås trähustradition, där ”träden växer högre än husen”. Husen är olika men talar samma formspråk, som ”syskon som blickar ut över nejden”. Jag tycker själv mycket om Örgrytes vackra trävillor och Änggårdens mysiga gator och fint målade trähus. Min förhoppning är att tankarna ska gå till sådana attraktiva miljöer när Parkvillorna står klara och körsbärsträden längs gatan blommar och häckarna mellan trädgårdstäpporna grönskar. 

Jag har velat skapa genomtänkta och lättmöblerade lägenheter med mycket ljus och fina genom- blickar, stora uteplatser, öppna sociala ytor och bra förvaring – alltså moderna funktioner inne och en klassisk utformning av husen exteriört. Man ska kunna känna sig stolt över att bo i Parkvillorna. Det ska vara som att bo i eget hus men utan alla ”måsten”. Därför är uteplatserna och balkongerna generöst tilltagna och placerade i sköna sollägen. De rymmer både matplats och en lounge-hörna. Bostäderna i entréplanet har egna trädgårdar, stora uteplatser och eget

trädgårdsförråd, något för er som vill ha tillgång till en egen täppa utan att för den skull behöva axla hela ansvaret för ett eget hus. Alla lägenheter är flexibla och kan förändras över tid, med möjligheten att redan från början välja till eller ifrån ett av sovrummen eller ett extra WC. En rejäl trea kan bli en luftig tvåa. En praktisk fyra kan bli en extra rymlig trea. Om man väljer bort det minsta sovrummet så skapas möjlighet att ha en köksö, en stor matplats och en rymlig TV-hörna i det stora allrummet – och man kan dessutom välja till en braskamin om man bor på översta våningen.

Unikt med Parkvillorna är att de bara har framsidor, inga baksidor. Jag hoppas att den pampiga entrésidan mot kvartersgatan ska kännas välkomnande. Fasaden mot park-skogen i sydväst med sina stora balkonger och många fönster öppnar upp mot naturen och kvällssolen. Sidogavlarna har också stora balkonger och stora fönsterpartier i ljusa lägen. Min förhoppning är att ni ska längta hem och verkligen trivas i Parkvillorna och att husen ska upplevas som riktigt värdefulla både för Ingared och för er som bor här.

/Henrik Persson Hvarfner, arkitekt och bostadsutvecklar