– Vår vision om det goda boendet nära Alingsås och Mjörn 

Här planerar vi en livsmiljö långt utöver det vanliga. Nära småstaden, nära naturen, nära till bageriet och nära till badplatserna. Någon gång i framtiden kanske det också blir nära till Lövekulle Station där pendeln kan ta oss till Göteborg på 30 minuter och till Alingsås centrum på 3 minuter. 

Vi har tillåtit oss att drivas av kärleken till den genuina arkitekturen, formerna och proportionerna som har ett skönhetsvärde i sig själv. Vi vill skapa bostäder i hus som är spontant människovänliga, uteplatser som är generösa och omhållna av ett burspråk eller ett torn, platser under ett taköverhäng, skyddade mot väder och vind. Känslan av det lite mer privata, så att man känner sig fri. 

Vi har spänt bågen här på Lövekulle Gård

Lövekulle Gård inrymmer ett Stenugnsbageri, ett litet torg med möjlighet att sitta ute när det är säsong, tre små butiker, parkering under grönskande träd, fyra byggnader som flankerar det lilla torget som blir som en gemensam mittpunkt. Bostäder ryms ovanför butikerna i huset vi kallar Stationen. En arkad i markplan gör att butiksdörren kan stå öppen även när det regnar, så att innehavaren kan ställa ut varor och visa att det är öppet. Mysigt. Inspirationen till denna plats kommer från Greve in Chianti söder om Florens i Toscana.

Stationen ligger närmast järnvägen. Den innehåller bageri och lokaler i bottenvåningen och sammanlagt 11 bostäder ovanpå, lite mindre lägenheter, från 35 kvm till 65 kvm. Alla får en stor balkong mot nordväst med kvällssol, bort från järnvägen, i tyst och skönt läge med utblick mot Tornvillan och ner över torget. De fem bostäderna en våning upp får inglasade balkonger likt de stora burspråken i trä som man kan beundra inne Palma de Mallorca. Sten, puts och trä blandas i fasaderna. En halvmåneformad balkong uppe under takåsarna, inspirerad av Villa Ekenäs på Bryngenäs, en av Alingsås vackraste boendemiljöer i vidunderligt västerläge vid Mjörn. 

Upphöjd innanför en ridå av ekar och bokar ligger Tornvillan med sina 20 unika bostadsrätter. Åtta av dem får ett eget orangeri. Två av de större bostäderna överst har en magnifik matplats i tornrummet med 350 cm takhöjd. Två andra har stora terrasser i söderläge med utblick ner över torget och mot Stationen. Alla bostäder har generösa uteplatser i bra väderstreck utan direkt insyn från någon granne. Fem i markplan har en egen täppa, en liten trädgård med utgång från köket eller orangeriet. I Tornvillan kan man bo tillsammans med trevliga grannar och känna trygghet, och ändå vara väldigt privat. Ett härligt boende när man vill skala ner, kanske sälja villan och skapa annan frihet för sig själv. På kaptensterrassen på taket kan alla ta del av utsikten mot Playa Mjörn och ut över nejden.

Lilla Parkvillan ligger i slänten i söder. Den har garage i markplan, ett kontor en våning upp och sedan blir huset ett klassiskt tvåplanshus, med vackra gavlar och uteplatser. Den innehåller 6 lägenheter, däribland den största på Lövekulle Gård, ca 140 kvm, med eget hemkontor en trappa ner. Alla bostäderna i Lilla Parkvillan har stora uteplatser eller balkonger i västerläge, bort från järnvägen och in mot naturen. De större lägenheterna har ett 45 kvm stort rum med kök med köksö, matplats och stor plats för sittgrupp – inrymt i vad som upplevs som en stor glasveranda.

Trädgårdsmästeriet är det minsta huset på Lövekulle Gård. Det är egentligen en kvadratisk villa ovanpå garage och cykelförråd. Villan är 97 kvm med 4-5 rok och den har glasade paraltandörrar som leder ut i ett växthus om hela 65 kvm i kulören British Racing Car Green. Låt oss se om detta skall bli en privatbostad för ”trädgårdsmästaren” eller om detta skall bli en gemensam tillgång för alla andra 37 bostäder på Lövekulle Gård.

Tider: positivt planbesked meddelades av Samhällsbyggnadsnämnden i mars 2020. Samordning av detaljplanering skall ske med Mjörnstranden. Därför har planprogrammet för Mjörnstranden inväntats innan detaljplanering kan påbörjas. Planprogrammat för Mjörnstranden är på samråd november-december 2021 och detaljplanering förväntas kunna påbörjas under 2022. Förhoppningsvis kan detaljplanering vara klar för antagande sent under 2023 eller början av 2024 och i bästa fall kan vi då påbörja försäljning av projektet Lövekulle Gård under 2024, om tre år. Optimistiskt sett så kanske det kan bli inflyttning sent under 2025 men kanske snarare under 2026. Det hoppas vi på och jobbar för!

Här planerar vi en livsmiljö långt utöver det vanliga. Nära småstaden, nära naturen, nära till bageriet och nära till badplatserna. Någon gång i framtiden kanske det också blir nära till Lövekulle Station där pendeln kan ta oss till Göteborg på 30 minuter och till Alingsås centrum på 3 minuter.

Henrik Persson Hvarfner, arkitekt – Axeby Bostad AB

Nu påbörjar vi arbetet med att tillsammans, under Alingsås kommuns ledning, ta fram en detaljplan för Lövekulle Gård. Väldigt spännande att se om och hur vi kan utveckla detta till något som blir riktigt bra för platsen och grannskapet, för trakten och för Alingsås. Vi ska göra vårt bästa för att Lövekulle Gård ska bli en vacker destination i mötet mellan Lövekulle, Stadsskogen och Sörhaga-Skaveryd! Och vem vet? - Kanske kan detta bidra lite till att vi lyckas få en pendeltågstation här i framtiden! ... See MoreSee Less
View on Facebook

“Med brydsamhet om kunden och omsorg om detaljerna”